FLENART

 
 
english | slovensko
FLENART
Nataša Fleišer s.p.
Štirnova 4, 4000 Kranj
GSM: +386(0)40 328 738

Ukvarjam se z izdelavo ročnih del kot so kvačkanje, vezenje narodnih vezenin in pletenje. Znanje sem pridobivala na srednji tekstilni šoli in naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani ter na individualnih tečajih. S svojim delom želim predstaviti tradicionalne narodne vezenine predvsem mlajšim generacijam , zato v izdelke vnašam tudi elemente novodobnih rešitev. Nekateri glavni izdelki so kvačkane kape, šali, pleti, pletene jope, puloverji, razne dekorativne blazine z narodnimi vezeninami , okrasni prtički, prti itn.

Kvačkanje:
Kvačkanje temelji na sestavljanju raznih vzorcev s posebnimi tehnikami in zankami. Osnovno orodje za kvačkanje je »kvačka« v različnih velikostih oziroma debelinah. Uporablja se lahko različne materiale kot so npr. bombažne preje, volnene preje, razne vrvi, sintetične preje in podobno. S kombinacijo različnih barv in vzorcev lahko dobimo pestro izbiro izdelkov. Izdelke delam po naročilu, zato je vsak izdelek unikaten.

Pletenje:
Tudi pri pletenju gre za sestavljanje raznih vzorcev z različnimi tehnikami pletenja, ki tvorijo oblikovno celoto. Osnovno orodje so pletilke različnih velikosti. Ročno pleteni izdelki so izdelani po naročilu, zaradi česar imajo neprecenljivo vrednost. Pri pletenju se najpogosteje uporablja volneno prejo.

Vezenje:
Slovenske narodne vezenine se delijo na gorenjske vezenine s križci ter belokranjsko tkaničenje, štepanje in raličenje. Posvetila sem se predvsem gorenjskim vezeninam, katerih motivika s križci se kaže v stiliziranih oblikah iz rastlinskega sveta ( cvetovi, listi). Najpogostejši je motiv gorenjskega nageljna. Mnogo je tudi geometričnih oblik med katerim prevladuje srce. Vezenine s križci se najpogosteje uporabljajo na hišnem perilu (prtičkih, prtih, prevlekah za blazine, brisačah, …).Vezenine uporabljam tudi na artiklih kot so darilne vrečke, dekorativne blazine ter razne aplikacije na oblačilih (srajce, plašči, …)

 

Kvačkana kapa:
19,50 EUR (4.672,98 SIT)

Kvačkan šal:
43,50 EUR (10.424, 34 SIT)

Darilna vrečka mala:
8,00 EUR (1.917,12 SIT )
Darilna vrečka velika:
10,50 EUR (2.516,22 SIT)
Dekorativna blazina z narodno vezenino:
48.00 EUR (11.502,72 SIT )